0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 5. 2015

Chain Letter (2010)


Pošli tuto zprávu pěti přátelům, nebo zemřeš!

Snad každý se už setkal s nějakou tou „řetězovou zprávou“, ve které stojí, že jí máte přeposlat svým přátelům. Většina z nás jí však automaticky smaže, což se může stát osudným rozhodnutím. O tom se přesvědčí i skupina teenagerů v tomto filmu. Ty si vzal na mušku brutální vrah, který je napojený na společenství "anti-technologie" a každého kdo nesplní jeho požadavek, nelítostně zabije. 



Český název: Řetězová zpráva
Režie: Deon Taylor
Rok výroby: 2010
Délka: 89 min (98 min)
Země: USA

Hrají:
Nikki Reed…(Jessie Campbell)
Michael J. Pagan…(Michael Grant)
Cody Kasch…(Neil Conners)
Cherilyn Wilson…(Rachel Conners)
Keith David…(detektiv Jim Crenshaw)
Michael Bailey Smith…(Chain Man)
…a další



Deon Taylor se tentokrát vrhl na slasher a rozhodl se vsadit na stále populárnější „moderní technologii“, jejíž výhody i nebezpečí se nám pokusí přiblížit již v samotném začátku. Bohužel při psaní scénáře společně se svými kolegy jaksi pozapomněl na logiku svých představ, které nám následně pomocí kamery nabídl. Vznikla z toho totiž dosti zmatená podívaná, která nám sice nabídne několik brutálních mordů, ale jako celek moc nefungovala. Tedy alespoň na mne. Bohužel očekávání bylo mnohem větší a nepomohla ani účast několika známých tváří. Ono bylo sice pěkné, že se zde objevila Nikki Reed či Betsy Russell, jenomže ani tyto dvě zkušené herečky nedokázaly pozvednout dosti nízkou kvalitu tohoto filmu.

Fandové slasheru určitě ocení brutalitu vražedných scén, jenomže to už v dnešní době k uspokojení nestačí. Zvláště když toto hororové odvětví už toho v dnešní době nemá mnoho co nabídnout (tím myslím hlavně originalitu). I to by se však dalo s přivřením oka prominout, jen kdyby se tvůrci vyvarovali celé škále kiksů a nelogických kopanců. To se vážně dokázal skoro dvoumetrový obr připlížit jako myška ke své oběti, aniž ta by ho uslyšela? Zvláště když sebou tahá mohutné a hlavně těžké řetězy? OK, u jedné by se to dalo pochopit, ale co ten zbytek. Sice jsem si už zvykl, že ve většině teenagerských vyvražďovaček se postavy chovají jako totální idioti, ale to neznamená, že jej musí dělat tvůrci i ze samotných diváků.

Chain Letter nám tak sice nabídne několik zajímavých situací, dokonce na nás tu a tam vykoukne i napínavá scénka, jenomže pro silnější prožitek tu toho nabídli sakra málo. Kdybych to viděl v kině, tak se zaručeně vzbudím až při závěrečných titulcích. Přitom stačilo si více pohrát s atmosférou, trochu popřemýšlet nad logikou a hlavně se vyvarovat zbytečných scén a dialogů. Zvláště ke konci filmu. To musí být všichni policajti tak blbí? Navíc způsob jakým vrah „hlídal“ své potencionální oběti, mi přišel taky dost přitažený za vlasy. Možná už vážně stárnu, ale několik krvavých scén (leč lehce brutálních) na mě už moc nepůsobí, když zbytek filmu nestojí za nic. Ale jak jsem viděl hodnocení na filmových databázích, tak v tom „nejedu“ sám.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat