0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

18. 7. 2024

Frogman (2023)

Ne každá žabička je roztomilá…Tenhle žabák obzvláště, i když to tak na první pohled možná nevypadá…

Roku 1999 byl Dallas ještě malý chlapec, když společně se svou rodinou zavítal do městečka Loveland. Zde se mu podařilo natočit ruční kamerou místní legendu „Frogmana“ a jeho záběr obletěl celý svět. Dnes už to většina lidí považuje jen za žert a podvrh, což se již dospělého Dallase osobně dotkne. Navíc se mu v osobním životě moc nedaří a tak se rozhodne dokázat všem opak a Frogmana znovu vypátrat a natočit. Vezme sebou svého kamaráda Scottyho a lásku na jednu noc Amy, do které je pořád zamilovaný. Oba jeho parťáci tento výlet považují jen za legraci, ale brzy po příjezdu do Lovelandu změní svůj názor. Pomalu začnou odkrývat děsivou pravdu, kterou se někteří snaží řadu let ututlat, a její odhalení je může samotné stát jejich životy…



Režie: Anthony Cousins

Rok výroby: 2023

Délka: 77 min

Země: USA

 

Hrají:

Nathan Tymoshuk...(Dallas)

Chelsey Grant...(Amy)

Benny Barrett...(Scotty)

Jack Neveaux...(George)

Chari Eckmann...(Gretel)

...a další


Found footage nepatří mezi moje oblíbené filmové subžánry, tím jsem nikdy zrovna moc netajil, přesto jim dávám pořád znovu a znovu šanci na reparát. Bohužel ani tento kousek si v mých očích moc dobře nevedl a podle toho to i dopadlo. Nic jsem si od toho nesliboval a také skoro nic nedostal. Záhada Blair Witch (kterou mimochodem rovněž z duše nesnáším) to všechno nastartovala a spustila hotový „boom“ podobně laděných filmů, z nichž drtivá většina patří mezi podprůměrné záležitosti a naprosté zbytečnosti. A ani tady tomu nebylo jinak.

 

Příběh o místní legendě (žabákovi s kouzelnou hůlkou a nadpřirozenými schopnostmi) možná nevypadal úplně marně, nicméně to by se toho musel ujmout úplně někdo jiný, herecké obsazení by muselo rovněž projít zajímavějšími tvářemi, charakteristika postav bídná, kvalita kamery tragická – stejně jako dialogy. Inu žádná sláva se nekonala, přesto jsem tu dokázal narazit alespoň na několik zajímavých scén, které se mi líbily. Největší štěstí bylo, že tento film netrvá moc dlouho – alespoň v tomto směru měli jeho tvůrci soudnost a soucit s diváky.

 

Nejdříve musíme přežít otravně zdlouhavý úvod a seznámení se z trojicí hlavních hrdinů, následně se přesuneme do městečka Loveland, ve kterém se dá narazit na několik exotů, nakoupit suvenýry s žabákem, stát se součástí místních žertíků pro turisty a následně začneme poodhalovat temnější část tohoto místa. Od toho jsem si slibovat přece jenom trochu více, protože první útok v lese ještě nevypadal marně, ovšem po přesunutí do tunelů se z toho stala už jen žabí fantasmagorie a já fakt žabožrout moc nejsem. Takže jsem jim tu pohádku o kultu, oprcaných ženských a kouzelné hůlce prostě moc nesežral. Vyložená tragédie to není, ale již nikdy více...


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat