0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 7. 2023

Stranded (2013)

Laciná napodobenina inspirovaná Vetřelcem či Věcí s minimálním rozpočtem a nepříliš záživnou podívanou…

Těžařskou základnu Ark s výzkumnou biolaboratoří na Měsíci zasáhne meteoritická bouře. Čtyřčlenná posádka pod vedením plukovníka Gerarda Brauchmana začne počítat ztráty a ukáže se, že základna utrpěla značné škody a její provoz je dost omezen. Během oprav nalezne jediná ženská členka týmu Ava kus meteoritu, který se rozhodne vzít na průzkum do laboratoře. Ukáže se, že se v něm ukrývá zárodek mimozemského organismu, který na světle dokáže neskutečně rychle růst, regenerovat se a co je nejhorší i replikovat. A právě Ava je svou nešikovností kontaminována, a aniž by to tušila, uvnitř ní se začal rodit nový život, který se zanedlouho stane hrozbou nejen pro čtveřici astronautů ale i celého lidstva…



Režie: Roger Christian

Rok výroby: 2013

Délka: 88 min

Země: Kanada/USA

 

Hrají:

Christian Slater...(Gerard Brauchman)

Amy Matysio...(Ava Cameron)

Brendan Fehr...(Dr. Lance Krauss)

Michael Therriault...(Bruce Johns)

...a další


Ačkoliv je Roger Christian zřejmě velkým fanouškem kultovního Vetřelce a Věci, tak tímto filmem si moc svou reputaci rozhodně nevylepšil. A to i přesto, že na svém kontě měl již několik filmů coby režisér i scénárista. Tady však šlápl vedle. S nepříliš velkým rozpočtem necelých 2 000 000 kanadských dolarů prostě nedokázal vytvořit žádný zázrak a jeho dílo by se dalo označit za podprůměrnou kopii známých filmů s minimem originálních nápadů, nudným dějem a velmi chabými speciálními efekty.

 

O čemž se mimochodem přesvědčíme již v samotném úvodu. Vesmírná stanice i bouře meteoritů moc diváků neokouzlí a než se začne něco skutečně dít, dočkáme se dosti slabé atmosféry, nudných pasáží a ne zrovna dvakrát přesvědčivých hereckých výkonů. Bylo tu sice cítit několik pokusů o navození napětí pomocí kouřových efektů, trhavou kamerou a zběsilým střihem – to aby se zamaskoval malý rozpočet, ale ve finále toho moc zajímavého k vidění není. A moc se to nezlepší ani „narozením nového života“.

 

Inspirace Alienem byla zřejmá ale na legendární „drastický příchod na svět“ tu nedojde. Vše se odehraje mimo záběr kamer a pak nastává dost zdlouhavá pasáž se schováváním se ve vzduchotechnice, vzrůstající paranoiou mezi členy posádky, halucinace kombinované se skutečností a na scénu se dostaví i prvky replikace-metamorfózy z dalšího kultovního filmu Věc. Vše nám je však podáno dost lacinou formou a hororový fanda tak docela ostrouhá. Minimum postav nabídne jen skromnou várku úmrtí a vše se odehraje mimo záběr kamer a jediné co to alespoň trošku zachránilo, byl otevřený konec a poslední záběr.

 

Jinak to totiž byla nuda a opravdu povedených scén – pasáží tu bylo zanedbatelně. Slater to sám zachránit nemohl a malý rozpočet z tohoto filmu smrděl na sto honů.


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat