0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 7. 2023

Breach (2020)

Bruce Willis a Cody Kearsley budou muset bojovat na vesmírné lodi se smrtícím parazitem, který je zhoubou pro celé lidstvo…

Zemi postihne nezastavitelná morová nákaza a lidstvo je na pokraji vyhynutí. Jeho jedinou nadějí je vesmírná kolonie na vzdálené planetě nazvaná Nová Země, kde je postupně přemístěno za pomocí vesmírných lodí několik desítek miliónů vybraných lidí. Poslední koráb opustí naší planetu s 300 000 pasažéry a na jeho palubě je i černý pasažér Noah, který se snaží zachránit se svou těhotnou přítelkyní Hayley (dcerou admirála). Zatímco ona „lístek“ dostala a nyní je uvedena stejně jako ostatní do hibernace, on musí přijmout pozici pomocného uklízeče. Jeho parťákem se stává Clay, který si od něj drží odstup a vypadá to, že skrývá nějaké tajemství podobně jako Noah. Brzy se však ukáže, že právě tenhle chlápek, bude pro něj, ostatní personál a cestující jedinou šancí na přežití. Na palubu lodi byl totiž „teroristy“ umístěn smrtící parazit, který je nejen téměř nemožné zničit, ale z nakažených dělá agresivní a nezastavitelné monstra a šíří se neskutečnou rychlostí…



Český název: Nezvaný host

Režie: John Suits

Rok výroby: 2020

Délka: 92 min

Země: USA/Kanada

Alternativní název: Anti-Life

 

Hrají:

Cody Kearsley...(Noah Coral)

Bruce Willis...(Clay)

Callan Mulvey...(Teek)

Kassandra Clementi...(Hayley Adams)

Thomas Jane...(Admirál Adams-King)

Rachel Nichols...(Dr. Susan Chambers)

Johnny Messner...(Blucher Macon)

...a další


Ještě než se provalilo, že Bruce Willis trpí zákeřnou nemocí, se tento kdysi oblíbený a uznávaný herec začal stále častěji objevovat v nízkorozpočtových béčkových a céčkových filmech nepříliš valné kvality a pošramotil si tím dost svou pověst. A i tento akční scifi-hororový kousek moc pozitivních prvků nepobral a dost často je označován za céčkový brak. Mnozí ho srovnávají s Vetřelcem, Věcí či Pandorum – no jeho tvůrci se těmito filmy dozajista dost inspirovali, ale jejich kvalit nedosáhl ani po kotníky. Nicméně si nemyslím, že by šlo až o takovou tragédii, za jakou ho většina označuje.

 

Děj samotný sice moc originality nepobral, ale po docela nezáživném začátku se nakonec dostavila vcelku snesitelná prostřední pasáž – která nám nabídne i náznaky dobré atmosféry, několik slušných speciálních efektů (ty týkající se střelných zbraní a paprsků byli ale vážně tragické), počet mrtvých (a znovu oživených) je tu taky docela velký, ale samozřejmě i hromadu nelogických momentů, zběsile trhanou kameru a úsměvný otevřený konec. Ale tak Bruce ještě jednou dostal šanci „zachránit lidi“, i když tentokrát se to dost minulo účinkem.

 

Kromě něj se tu ale objevilo i několik dalších známějších tváří (někteří jen v malých rolích), jiní si zahráli docela důležité postavy. Hlavní hrdina sice moc sympatií nepobral, ale jeho výkon bych rovněž neoznačil za přímo tragický. Nicméně musím uznat, že jako celek si tento film víc jak podprůměrné ohodnocení prostě nezaslouží. Negativa převyšují pozitiva.


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat