0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 2. 2019

Cooties (2014)


Děcka nežerte ty kuřecí nuggety, jinak s vámi bude opravdu zle!!!


Ostýchavý začínající spisovatel Clint z městečka Fort Chicken v Illinois, přijme nabídku suplovat na tamní základní škole. Práce jeho snů to rozhodně není, ale pracuje tam jeho bývalá spolužačka Lucy, do které byl kdysi blázen. Vybral si však opravdu špatný den na opětovné shledání. Z nedaleké kuřecí farmy se totiž do školní jídelny dostaly nakažené kuřecí nuggety, které jsou infikovány neznámým virem, jenž nakazí většinu dětí a ty následně rozpoutají krvavý masakr. Jejich cílem jsou samozřejmě dospělí a učitelský sbor v čele s Clintem, Lucy a jejím přítelem Wadem tak budou muset bojovat o holé životy…



Režie: Jonathan Milott, Cary Murnion

Rok výroby: 2014
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Elijah Wood...(Clint)
Alison Pill...(Lucy)
Rainn Wilson...(Wade)
Leigh Whannell...(Doug)
Nasim Pedrad...(Rebekkah)
Jack McBrayer...(Tracy)
Jorge Garcia...(Rick)
...a další


Jako dítě jsem nesnášel školní obědy a dodnes nepozřu takovou dušenou mrkev, špenát nebo koprovku. To samé však platí o kuřecích nuggetech (přestože jinak mám kuřecí maso docela rád) – dělají se z těch největších sraček, přesto jsou nejen v USA velkým hitem. Není proto divu, že Leigh Whannell (jistě ho všichni znáte hlavně jako scénáristu SAW či Insidious sérií) dostal nápad, natočit tuto hororovou komedii. Do jaké míry jí lze zařadit mezi zombie kousky si nejsem až tak jistý, ale nakažených děcek tu byla opravdu spousta.

V jednoduchosti je síla, takže nečekejte žádný překombinovaný díl – byla zde prostě použita klasická šablona: jedno dítě se nakazí z jídla, následně virus přenese mezi ostatní děti a hurá na dospělé. Ti jsou totiž vesměs imunní (PROČ?), tak na to nám odpoví sám Leigh Whannell, který si tu střihl roli jednoho z učitelů a ve filmu vysloví své vysvětlení. Byla jen škoda, že hororová stránka filmu tu byla převážena tou komediální a fandové hororového žánru se tak museli spokojit jen s minimem gore i krvavých scén. Jasně cákanců tu byla spousta, ale hodně věcí se odehraje mimo záběr kamer.

Komediální stránka však frčela vcelku dobře – objevila se tu celá řada vtipných hlášek i humorných situací (černý humor tu měl opravdu slušné zastoupení). Nezapomnělo se rýpnout ani do hlavní hvězdy filmu Elijaha Wooda (a jeho hobití minulost). Ostatní postavy učitelského sboru byly sice dost na ránu a většina mi moc sympatických nebyla, ale učitel tělocviku Wade – tak to byla klasa. Buranský hrdina jak má být a zcela se Clintovy vyrovnal. Taky se postaral o nejvíc trefných hlášek i vulgarit, které se tu vyskytly rovněž v míře opravdu vrchovaté. No a v neposlední řadě stojí za zmínku i „buřt“ ze seriálu LOST Jorge Garcia, který tu měl sice jen vedlejší roli zfetovaného týpka, ale rozhodně pobavil. Cooties tak sice nikdy nebudou patřit mezi TOP hororové komedie, ale myslím si, že svůj účel tento film splnil. Pobaví, nikterak neurazí a hlavně se u něj člověk ani moc nenudí. Prostě klasický průměr. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat