0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 2. 2016

Descent, The (2005)


 Ve tmě se často skrývá něco zlověstného! Tentokrát však na nás vybafl jeden z nejlepších britských hororů všech dob.  
Před rokem přišla Sarah při tragické nehodě o rodinu a dodnes se z toho úplně nevzpamatovala. K rozptýlení jí má dopomoci každoroční adrenalínové dobrodružství, které podniká se svými nejlepšími kamarádkami. Šestice dívek se tentokrát vydává do Appalačského pohoří, kde chtějí prozkoumat jeden z mnoha jeskyních komplexů. Dojde však k otřesu a dívky zůstanou uvězněny hluboko v podzemí. Jejich jedinou šancí na přežití je nalezení jiného východu a tak se jen za svitu svých baterek vydávají na strastiplnou pouť úzkými chodbami. Ani jedna z nich však nemá ani tušení, že ve tmě na ně čeká ještě něco mnohem děsivějšího. Něco, co touží po zpestření jídelníčku a tak se brzy rozpoutá nelítostný boj o holé přežití.


Český název: Pád do tmy
Režie: Neil Marshall
Rok výroby: 2005
Délka: 99 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Shauna Macdonald...(Sarah)
Natalie Mendoza...(Juno)
Alex Reid...(Beth)
Saskia Mulder...(Rebecca)
MyAnna Buring...(Sam)
Nora-Jane Noone...(Holly)
...a další


 Pád do tmy jsem viděl už několikrát a nikdy mě nepřestane bavit. Myslím si, že i po těch letech má divákům stále co nabídnout. Vzpomínám si, že když jsem si užíval „premiéru“, tak mě první smrt poněkud znepokojila a já měl strach, že budu sledovat další provařenou hororovou zápletku, ale po dámské jízdě v chatě se film konečně pořádně rozjede. Mám rád klaustrofobické scénáře, kdy na diváka doslova sálá potemnělá atmosféra skrze obrazovku (nebo monitor). Osobně však moc rád nemám stísněné prostory pro zvýšení adrenalinu – dávám přednost jiným aktivitám, ovšem nádherné horské prostředí a následně i jeskyní komplex mě začali postupně dostávat do varu a to jsem ještě neměl ani tušení, co se bude odehrávat v podzemí.

Marshall konečně naplno využil svůj režisérský potenciál, který do té doby mnohdy držel dost na uzdě. Dokázal vytvořit potřebnou atmosféru, kterou okořenil stupňující se dávkou napětí a následný masakr už byl jen třešničkou na dortu. Doslova jsem si to svištění cepínů a cvakání zubů nevýslovně užil s věrným lahváčem po boku. Někteří mohou namítat, že první polovina moc záživná nebyla, ale dle mého názoru neuškodí, se trochu více obeznámit s charakteristikami jednotlivých postav a užít si nejprve pár náznaků „strachu“. Jakmile však na scénu přišli humanoidní tvorové lačnící po lidské krvi, nabrala atmosféra ty správné grády.

Jejich vzhled byl velice solidní záležitostí, stejně jako herecké výkony většiny zúčastněných. Když k tomu navíc připočítám i fakt, že většinu nedostatků se tvůrcům podařilo celkem uspokojivě zamaskovat všudypřítomnou tmou, nezbývá mi než režiséra a jeho tým zahrnout jen samou chválou. Tedy až na ten samotný závěr, který se mi moc nelíbil. Hlavně tedy ty cca poslední dvě minuty už byly zcela zbytečné. Pro následovné pokračování to však bylo zřejmě zapotřebí. Jediné co bych jim snad ještě trochu vytkl, byl místy až chaotický střih (některé scény byly dost nepřehledné). Měl jsem již možnost vidět celou řadu hororů, ale The Descent pořád řadím mezi ty nejlepší. Takže i dnes budu hodnotit tento kousek jako nadprůměrnou záležitost a brzy se na něj podívám opět znovu.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat