0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 2. 2016

Butterfly Effect 2, The (2006)


Chtěli by jste změnit svou budoucnost? Pořádně se rozmyslete, protože se vám to rozhodně nemusí vyplatit!

Ambiciozní Nick slaví společně se svou holkou Julií a dvěma přáteli její narozeniny v přírodě. Oba si chtějí promluvit o společné budoucnosti, ale ještě než k tomu dojde, je telefonicky odvolán zpět do práce, kvůli lukrativní smlouvě s investory. Během cesty domů však dojde k tragické autonehodě, kterou přežije jen Nick. Od tohoto okamžiku začne trpět častými bolestmi hlavy, krvácením z nosu a ani v práci se mu příliš nedaří. Během nařízené dovolené si Nick uvědomí, že dostal zvláštní dar „vrátit se do minulosti“ a pokusí se ovlivnit situaci jenž předcházela autonehodě. Díky tomu se vytvoří nová časová osa, ale pocit štěstí nepotrvá dlouho. Nick chce totiž ze svého „daru“ vytěžit co možná nejvíc, ale neuvědomuje si nebezpečné následky, které z toho mohou vzejít.



Český název: Osudový dotek 2
Režie: John R. Leonetti
Rok výroby: 2006
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Eric Lively...(Nick Larson)
Erica Durance...(Julie Miller)
Dustin Milligan...(Trevor Eastman)
Gina Holden...(Amanda)
David Lewis...(Dave Bristol)
...a další


Dva roky po úspěchu prvního Osudového doteku vzniklo pokračování, které se však již nesetkalo s příliš velkým diváckým ohlasem jako jeho předchůdce. Spíše mnozí kritici říkají, že jde o zcela zbytečný počin. Proč? Důvodů je hned několik a můžeme klidně začít s mnohem slabším scénářem. Ten již nemá takové kouzlo ani kvalitu a dalo by se říci, že z příběhu skoro vymizel onen mysteriozní nádech, který se na jedničce líbil většině nejvíc. Dvojka spíše jen těží ze slávy prvního dílu, nežli by divákům nabídla novou dech beroucí zápletku. Já sice nepatřím k těm, kteří by nad ní úplně zlomili hůl, ale kvalita šla opravdu směrem dolů.

Asi největším problém vidím v tom, že nám zde není nabídnut příliš silný příběh, který by nás upoutal do křesla. Začátek je v pohodě (lehce mi připomínal Nezvratný osud), jenže ve chvíli kdy se hrdina rozhodne měnit minulost kvůli vlastnímu prospěchu, mě to už tolik nebavilo. Zatímco v jedničce se Ashton snaží napravit všechny křivdy a hříchy z dětství, tak z Nicka se velmi rychle stane prospěchář, neuvědomující si důsledky svých rozhodnutí. I díky tomu začala zhruba od poloviny filmu samotná atmosféra trpět jako raněné zvíře.

Mrazivé napětí vyprchalo a s ním zmizel i zájem o tom, jakže to nakonec dopadne s většinou postav ve filmu. Začalo mi to být jedno. Přitom si Eric Lively nevedl zas až tak špatně. Předvedl slušný průměrný výkon, za který se určitě stydět nemusel. Bohužel tu neměl rovnocenného parťáka / parťačku. Erica Durance je sice pohledná dáma, ale nedostala tolik prostoru jako Amy Smart. Naopak hudební doprovod byl zase velmi dobrý. Však ho měl na starosti opět Michael Suby (stejně jako u prvního dílu).

Takže když se konečně dostanu k hodnocení, zůstávám celkem na vážkách. Našlo by se tu několik slibných momentů, herecký výkon hlavního hrdiny nebyl špatný, solidní hudba – jen ten příběh mě tentokrát tolik neoslovil. Pokud bych neviděl jedničku, možná bych z toho byl unešenější mnohem víc, ale takhle se musím rozhodnout mezi průměrem a podprůměrem.  

Hodnocení:
45%

Žádné komentáře:

Okomentovat