0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 2. 2016

Butterfly Effect, The (2004)


 Většina z nás by chtěla změnit něco ze své minulosti, ale dokázali by jsme se vyrovnat s následky, které by toto rozhodnutí vyvolalo?
Malý Evan začíná stále častěji trpět výpadky paměti. Jeho matka má strach, aby chlapec netrpěl stejnou „nemocí“ jako jeho otec, který je již několik let zavřený na psychiatrické klinice. Doktor matce poradí, aby si Evan vše zapisoval do deníků. Během následujících let se přihodí několik „pochmurných“ událostí, které ovlivní nejen Evana, ale i jeho kamarády. Andrea se proto rozhodne se synem odstěhovat. Následně se přesuneme do doby, kdy Evan studuje na vysoké. Jednoho dne se náhodně začte do jednoho z deníků a „nabourá se“ tak do svých dětských vzpomínek. Uvědomí si, že by mohl ovlivnit minulost a napravit chyby, které se tehdy odehrály. Netuší však, že jeho čin může mít nedozírné následky nejen pro něj, ale i všechny ostatní z jeho života.


Český název: Osudový dotek
Režie: Eric Bress, J. Mackye Gruber
Rok výroby: 2004
Délka: 113 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Ashton Kutcher...(Evan)
Amy Smart...(Kayleigh)
Elden Henson...(Lenny)
William Lee Scott...(Tommy)
Melora Walters...(Andrea)
...a další


 Tento film jsem viděl už před hodně dlouhou dobou, takže jsem si ani moc nepamatoval o čem že byl. Zaujalo mě však docela vysoké hodnocení, které jsem mu udělil a tak jsem si ho prostě musel pustit znovu. No a ani na druhý pokus mě tento psychologický scifi kousek nezklamal. Režisérskému duu se podařil napsat nejen solidní scénář, ale především se jim vyvedla (skoro) na jedničku i samotná atmosféra. Která zcela jasně vévodí celému filmu. Oba pánové si dali se vším opravdu pořádnou práci, kterou se do detailů pokusili přenést i na filmové plátno. V tehdejší konkurenci podobně laděných filmů to nebylo nic jednoduchého, ale jim se to přece jenom podařilo.

Někteří mohou sice namítat, že některé pasáže byly místy chaotické, ale o to šlo především. Propletencem flashbacků z minulosti, změnou některých situací a následných důsledků – přesně tento „guláš“ byl na tom to nejlepší. Navíc když se podíváte až do samotného konce, tak to všechno do sebe pěkně zapadá. Atmosféra místy neskutečně graduje, aby jí následně vystřídaly odlehčené scény – přesně tohle se mi líbí a dávám palec nahoru. I jako fanda hororového žánru dokážu ocenit takovou práci, která se navíc díky své psychologické části dá zlehka zařadit i do takového žánru.

Dalším prvkem který je potřeba ocenit, jsou herecké výkony všech zúčastněných. Jak dětských herců, tak i těch dospělých a především dvojice Ashton a Amy si vedla na výbornou. Přestože Kutchera nemám moc rád, tak tady se doslova překonal. Amy byla jako vždy sexy a docela jsem zíral na těch několik proměn (osobnosti), které musela díky scénáři podstoupit. Nezbývá mi něž všem (hercům, štábu, tvůrcům) sklonit poklonu. Nadprůměrný film si zaslouží i nadprůměrné hodnocení.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat