0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 10. 2014

Wolf Creek 2 (2013)


,,VÍTEJ V AUSTRÁLII, HULIBRKU!“

Každý rok dojde v Austrálii k ohlášení zmizení více jak 30 000 lidí. 90% z nich se podaří najít během jediného měsíce. Zbylých 10 % už nikdy nikdo neuvidí. Ani tento fakt však neodradí řadu turistů, aby se vydávali nebezpečným „autostopem“ za dobrodružstvím. Vidět nádherné národní parky a krásnou australskou přírodu je k nezaplacení. Stojí však za to riskovat život? Zvláště když se v okolí obrovského kráteru zvaného Wolf Creek potuluje Mick Taylor. Na první pohled buranský strejda, ale ve skutečnosti brutální sadista, který si se svými obětmi rád hraje. Slovo SLITOVÁNÍ pro něj nemá žádný význam, o čemž se tentokrát přesvědčí kromě místní policie, rodinky klokanů a dvou německých turistů i mladý Paul. Uprostřed pustiny se rozpoutá další zoufalý boj o přežití.



Režie: Greg McLean
Rok výroby: 2013
Délka: 106 min
Země: Austrálie

Hrají:
John Jarratt…(Mick Taylor)
Ryan Corr…(Paul Hammersmith)
Shannon Ashlyn…(Katarina Schmidt)
Philippe Klaus…(Rutger Enqvist)
Shane Connor…(Seržant Gary Bulmer)
…a další

Uplynula už docela dlouhá doba, co Greg McLean rozvířil vody hororového žánru svou celovečerní prvotinou Wolf Creek a hned si tento australský kousek získal velkou řadu příznivců. Mezi nimi i mou maličkost. Do té doby jsem neměl moc zkušeností s protinožci, ale Mick Taylor všechno změnil. Krokodýl Dundee pro něj není žádnou konkurencí a jediné co oba spojuje je jejich pěkný nůž a suchý humor. S láskou k přírodě je to už trochu na štíru a o zvířatech se už raději bavit nebudeme vůbec. Hláška „Soráč, Skippy“ mluví za vše. McLean však nechtěl jen bohapustě kopírovat jedničku a tak dal hlavnímu záporákovi více prostoru a především navýšil počet možných obětí. 



Divák si tak musí rychle přivyknout, že tentokrát to nebude jen o „mučení“ nebohých turistů (což možná někteří přivítají s nevolí), ale že Mick Taylor dá naplno pocítit svou krutost všem, kdo mu byť jen na okamžik zkříží cestu. Na rozdíl od jedničky se začátek nevleče a atmosféra tak velmi rychle začne nabírat příjemné grády. Musím sice trochu tvůrce pokárat za až moc viditelné digitální efekty, ale zas na druhou stranu se tu objeví celá škála solidních hlášek a nezapomenutelných scén. Krutosti a morbidnímu apetitu našeho zabijáka nelze vyčíst vůbec nic. Jediné co mi trochu nesedlo, bylo to vrahovo doupě a zbytečně zdlouhavý finish. Proč to vlastně tak celé dopadlo? Je mi to popravdě jedno, ale hlavně že snad bude trojka.


John Jarratt se poslední dobou stále častěji objevuje v kvalitních filmech a jak se zdá, jeho kariéra se po dlouhé době opět slibně rozjíždí. Fandové hororového žánru jej měli možnost vidět kromě Wolf Creeku i ve filmu Needle. Mimo jiné si zahrál v poslední době i ve filmu Austrálie (2008), Nespoutaný Django (2012), nebo Sto krvavých akrů (2012). Jeho ztvárnění Micka Taylora je téměř dokonalé. Tenhle samozvaný ochránce australské přírody, památek, rezervací a odpůrce zahraničních turistů a klokanů se pomalu ale jistě stává mou oblíbenou filmovou postavou. Zvláště díky svému buranskému smyslu pro humor a svou vlastní spravedlností.

První Wolf Creek ode mne dostal 70% a ani u dvojky tomu nebude jinak. Zatímco první díl se mi líbil zhruba od jeho poloviny a více se soustředil na samotné psychopatovo vychutnávání si svých obětí a mučení, tak dvojka byla lepší, co se hlášek týká a akčnosti hned od samotného počátku. Bohužel i zde se tvůrci nevyvarovali zdlouhavých a lehce nudných pasáží. No a němečtí turisti tu mohli dostat více prostoru, protože Paul (coby postava) zas až tak zajímavý nebyl.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat