0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 10. 2014

Hora (2009)


Norská amatérská variace na I Spit on Your Grave dopadla tragicky.

Spisovatelka Rikke si potřebuje odpočinout od svého manžela a okolí, aby mohla načerpat inspiraci k dopsání svého románu. Proto se rozhodne odjet na venkovskou chatu svých rodičů. V Dokka jí však rozhodně klid nečeká, což pochopí ihned po svém příjezdu. Zvláště když její příjezd upoutal pozornost trojice místních mladíků, kteří by se jí rádi dostali pod sukni. Jejich neodbytnost vyvrcholí násilným činem, který musí být následně po zásluze potrestán.


Režie: Reinert Kiil
Rok výroby: 2009
Délka: 89 min
Země: Norsko
Alternativní název: Whore, The

Hrají:
Isabel Vibe…(Rikke)
Gaute Næsheim…(Ronny)
Kenneth Falkenberg…(John)
Reinert Kiil…(Regissøren)
…a další
Severské filmy mám rád a především ty norské. Proto jsem byl docela zvědavý na tento „Rape and Revange“ kousek a neodradilo mě ani jeho nízké hodnocení. K mému zděšení jsem však velmi rychle pochopil svou chybu. Amatérská nízkorozpočtová variace na starou klasiku I Spit on Your Grave se ukázala býti velmi špatnou po všech stránkách. Již na první pohled jde vidět, že tohle bylo vážně natočené strašně rychle (těch 10 dní se mi zdá až moc), bez špetky tvůrčí kreativity a pořádné atmosféry to prostě nemělo potřebné grády. 


Tempo příběhu bylo doslova uspávající a první hodina jedna neskutečná nuda. Snad kromě toho znásilnění dvou holek na začátku, tu k vidění nebylo vůbec nic zajímavého. Trojice násilníků byla vážně ubohá, stejně jako způsob jakým ke znásilnění hlavní hrdinky došlo. Ona byla sice nahá (no však pornoherečku v sobě Isabel Vibe nezapřela), ale chlapci po „americku“ zůstali ve slipech. Do toho všeho ještě ten otravný způsob natáčení kamery a opravdu hnusný střih. Jediné za co musím tvůrce pochválit, byl místy dobrý hudební doprovod.


Dalším kamenem úrazu byl způsob pomsty. Jelikož jsem však viděl již "neoficiální" pokračování známého kontroverzního snímku I Spit on Your Grave - Savage Vengeance (1993) nebyl jsem vyloženě zklamán. Alespoň tu poletovala polonahá hlavní hrdinka, na kterou se dalo dívat. Způsob (vykonávání) její pomsty bych však rovněž označil za jednu velkou tragédii. Nevěděl jsem, že se dá s upilovanou brokovnicí střílet stejně přesně jako se snajperkou, co následovalo potom, raději nebudu komentovat. Pokud možno, neztrácejte s tímhle paskvilem svůj drahocenný čas.


Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat