0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 3. 2014

Sundown: The Vampire in Retreat (1989)


David Carradine a Bruce Campbell jako hlavní účinkující v této pouštní upíří komedii…

Zapadlé pouštní městečko Purgatory již dnes nenajdete skoro na žádné mapě, což vyhovuje především místním obyvatelům, které tvoří upíři. Před léty si jej vybral jejich vůdce Mardulak jako skvělé útočiště, pro zbytek upírů zde vytvořil kolonii a změnil jejich zvyky. Už nechtěl, aby lidem vysávali krev a tak zde nechal postavit továrnu na výrobu umělé krve, nakoupil sluneční brýle a vynalezl skvělý krém proti slunci. Jenže poslední dobou se v upířích řadách objevují tací, kteří se chtějí vrátit ke starému způsobu „života“ a revoluce je na spadnutí. Zrovna v tuto dobu se do městečka dostane několik lidí, mezi nimi i rodina Harrisonových či pravnuk slavného Van Helsinga, pro které se pobyt zde stává hotovým „peklem“…



Český název: Slunce, úsvit a upíři
Režie: Anthony Hickox
Rok výroby: 1989
Délka: 104. min
Země: USA

Hrají:
David Carradine …(Mardulak)
Jim Metzler …(David)
Morgan Brittany …(Sarah)
Maxwell Caulfield …(Shane)
Bruce Campbell …(Van Helsing)
…a další

Byl jsem hodně zvědavý na tuto hororovou komedii říznutou westernovým nádechem, o které jsem toho od svých přátel slyšel už opravdu dost. Vlastně ani nevím, proč jsem její zhlédnutí tak dlouho odkládal. Já měl naštěstí to štěstí, že jsem film (originální verzi – ne tu sestříhanou) viděl v originálním znění – rovněž nesnáším český dabing. Popravdě jsem u některých situací vážně dobře pobavil, ale od Hickoxe jsem čekal přece jenom víc, než dost průměrnou podívanou. Navíc Bruce Campbell nedostal tolik prostoru, jaký by si určitě zasloužil. Nápad s upířím městečkem (i když je trochu na palici, že si jej vybrali v poušti), nebyl nakonec vůbec špatný a již první scénka s trojicí vousáčů u benzínové pumpy diváka příjemně navnadí, jenže dobrý prvotní dojem trošku znechutí hnusní gumoví „netopýři“. Naštěstí tu je David Carradine, který předvedl opět naprosto perfektní výkon a smyslná Morgan Brittany. 



Komických situací je tu opravdu dost a to především díky pestrobarevnému složení místního obyvatelstva a trochu i díky „lidem“, kteří zde zavítali. Režisér si byl však až příliš vědom toho, že nesmí moc tlačit na pilu a tak tu žádný opravdu krvavý „masakr“ k vidění není. Tvůrci se totiž řídili heslem: „hlavně vše s humorem“ a v tomto duchu se nese i finální westernová přestřelka. Ani se vzbouřencům moc nedivím, že už nechtěli dále chlastat tu bílou kašičku. Lahodná a čerstvá krev je hold mnohem chutnější.


Já vážně ale nedokázal hlavně překousnout fakt, že Bruce tu nedostal dostatečný prostor. Někdo ho za jeho roli „lovce upírů“ chválil, ale já bych to viděl na jednu z nejhorších postav jeho kariéry a rozmluvit si to od nikoho nenechám. Místy mi dokonce připadal až trapný. Sundown: The Vampire in Retreat je určitě odpočinkovým filmem, ale chtěl bych některé varovat, aby od něj příliš neočekávali! Každopádně už vím, že jakmile někde uvidím všechny obyvatele nosit sluneční brýle, slamáky či deštníky nad hlavami, tak určitě nezastavuju a frčím dál.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat