0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 9. 2014

Vampire in Brooklyn (1995)


Eddie Murphy coby poslední upír si začne hledat v Brooklynu nevěstu…

Do brooklynského přístavu vpluje prázdná loď, kterou zastaví až náraz do jedné z budov. Z podpalubí se vynoří obrovský černý vlk, který zmizí v ulicích rušného města. Na místo je povolána policie a dvojice detektivů Justice a Rita. Ti naleznou na palubě hromadu rozsápaných a krve zbavených mrtvol. Když jsou v jedné z uliček následně objeveni dva mrtví mafiáni je jasné, že oba případy musí mít na svědomí nějaký šílenec. Není to tak doslova pravda, protože do Brooklynu zavítal poslední „žijící“ upír Maximillian, který zde potřebuje nalézt ženu, jenž by mu pomohla obnovit rod a stanula po jeho boku. K tomu však potřebuje pomocníka, kterým se stane Julius. Oba se společně pouštějí do pátrání a velmi brzy najdou jedinou vhodnou adeptku. Tou není nikdo jiný nežli Rita, která brzy začne podléhat upířímu vábení, s čímž se však nehodlá smířit její kolega…



Český název: Upír v Brooklynu
Režie: Wes Craven
Rok výroby: 1995
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Eddie Murphy …(Maximillian)
Angela Bassett…(Rita Veder)
Allen Payne …(Justice)
Kadeem Hardison …(Julius Jones)
John Witherspoon…(Silas Green)
…a další

Popravdě jsem se docela na tuto upíří hororovou komedii těšil. Mám rád některé filmy Wese Cravena a Eddie Murphy patří mezi moje oblíbené herce (co se převážně komedií týče). Jenomže velmi záhy se ukázalo, proč se tento film netěší příliš velkých diváckých ovací. Zbytečně zdlouhavá stopáž místy neskutečně nudí a najde se zde několik pasáží, které nás měly uzemnit svým komediálním pojetím, ale spíše mi to připomínalo marnou snahu a zavánělo to trapností. Snad kdybych měl tak o patnáct let méně, válel bych se u toho smíchy, ale ve třiceti mi už zbyly jen oči pro pláč. „To nebude Lassie…“ no a taky nebyla. Z velkého vlka se vyklubal pěkně nasraný upír, který trhá údy, kde se jen nachomýtne. Paradoxně začátek filmu patří k tomu nejlepšímu, co nám scénář nabídl. Přiteplená Murphyho image by mi ani tolik nevadila, jen kdyby se film nesl v podobném duchu celou dobu. 



Jenže to by Craven nesměl poněkud vyměknout a místo aby se snažil udržet vytvořenou atmosféru, začal do toho cpát jednu lacinou (leč místy i humornou) situaci a kvantum druhořadých hlášek za druhou. Chvíli to vážně fungovalo a i já musím souhlasit, že šoustat na matraci je určitě mnohem lepší a pohodlnější než na staré rakvi, jenže ve chvíli kdy to začalo až moc smrdět „romantikou“ jsem se začal docela dost nudit. Hororová stránka začala pomalu mizet do ztracena (až na samý závěr) – lépe řečeno vystřelila pryč stejně jako onen chudák policejní pes. Navíc jsem měl velký problém s hereckými výkony všech zúčastněných.


Eddie mi moc k hororovému žánru nepasuje. Přestože je výborným hercem a v komediích dokáže naplno těžit ze svých grimas, tady mu to moc platné nebylo. Role upíra mu dle mého názoru moc nesedla, přestože jeho proměna (potažmo maska) – byla solidní. To jeho kolegyně Angela si už vedla podstatně lépe. Jen škoda, že se k ní nepřidali i ostatní. Nemůžu jinak, nežli souhlasit s názorem většiny, že Craven by se měl hlavně soustředit na slashery a na točení hororových komedií se úplně vysrat.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat