0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 3. 2016

Cabin Fever: Patient Zero (2014)

Pro rozlučku se svobodou si nemohli vybrat horší místo! Alkohol a chuť na sex velmi záhy vystřídá marný boj se zákeřným virem, který vás doslova rozežere zaživa.

Čtveřice přátel se vydává na jeden z mnoha malých ostrůvků v karibském moři, aby pořádně oslavili rozlučku se svobodou jednoho z nich. Místo mělo být neobydlené, obklopené panenskou přírodou a nádhernou pláží, ale jak se brzy ukáže, stane se pro ně tento Ráj spíše peklem na Zemi. Dva z nich přijdou během potápění do styku se zákeřným virem, který jim postupně začne rozežírat pokožku. Rozhodnou se proto vyhledat pomoc v nedaleké budově, kterou viděli z lodi. Nemají ani tušení, že tento komplex slouží skupině vědců, kteří se zde snaží nalézt na smrtící virus protilátku. K tomu jim má posloužit takzvaný „pacient nula“, který je vůči němu odolný. Jenomže jak už to tak bývá, dojde k nehodě a…


Režie: Kaare Andrews
Rok výroby: 2014
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Sean Astin...(Porter)
Currie Graham...(Dr. Edwards)
Mitch Ryan...(Marcus)
Solly Duran...(Camila)
Jillian Murray...(Penny)
Ryan Donowho...(Dobbs)
Brando Eaton...(Josh)
...a další


Po hodně dlouhé době jsem se rozhodl vrátit se k sérii Cabin Fever, kterou v roce 2002 odstartoval Eli Roth a rozhodně jsem neprohloupil. Je sice pravda, že dvojka na mě moc velký dojem neudělala, ale nemohl jsem si prostě tento „prequel“ nechat ujít. Navíc režisér Andrews nepatří mezi režisérské břídily a jak se ukázalo, dokázal celkem obstojně ukočírovat i tento film. Asi nejvíce se mi líbila změna prostředí, protože krásy Dominikánské republiky (coby lokace kde se natáčelo) se prostě nedají snad ani popsat. To myslím především z cestovatelského hlediska. Pojďme ale zpátky k filmu.

Pokud překousneme prvotní seznamování s naší čtveřicí „pařmenů“, ve kterém samozřejmě nesmí chybět alkohol, sex ani rádoby drsné hlášky a budeme se soustředit především na hororovou podstatu filmu, asi jen málokdo bude zklamán. Scénář nám sice nabídne několik nezáživných pasáží, ale na své si jinak přijdou především milovníci gore scén a krvavých „lázní“. V tomto se tvůrci doslova vyžívali a musím uznat, že se zde objeví hned několik nezapomenutelných scén. Zvláště pokud se vám podobné filmy s postupným rozkladem lidského těla líbí. Chudák Jillian Murray toho musela „vytrpět“ asi nejvíc. Od úsměvné erotické předehry, přes totální rozklad až po robertkovou scénu.

Jako hlavní atrakce se tu měl předvést „půlčík“ Sean Astin, ale od dob Pána prstenů v mých očích jaksi ztratil to své charisma. Už jsem jej viděl v několika „vážnějších“ filmech, ale role tvrďáků mu jaksi nesedí. Naštěstí je tu několik vedlejších postav, jejichž osudy dokázali udržet nastavenou laťku, protože jen jeho výkon by k úspěchu nevedl. Režisérovi se především ve druhé polovině podařilo navodit potřebnou atmosféru a to hlavně díky podzemním scénám a zběsilé práci kameramana a střihu. Samozřejmě nesmím opomenout ani dobře zvolený hudební doprovod.

Trojka tak dle mého názoru rozhodně ostudu neudělala. Líbila se mi její odlišnost od předchozích dílů a na několik scén, jen tak rychle nezapomenu. Jednička však byla přece jenom o trochu lepší a tak zůstanu u klasického průměrného hodnocení.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat