0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 8. 2015

Ghoul (2015)


Petr Jákl a jeho příspěvek do hororového žánru, točící se okolo kanibalismu na Ukrajině a Andreje Čikatila.

Trojice začínajících amerických filmařů se vydává na Ukrajinu, aby zde natočila dokument o hrůzných následcích strašlivého hladomoru, který chudé obyvatelstvo postihl po roce 1932. Ukrutný hlad doslova rozpoutal „epidemii“ kanibalismu a dodnes v odlehlých vesnicích žijí lidé, kteří si tuto temnou dobu pamatují. Najmou si místní tlumočnici Katarinu a průvodce, kteří se s nimi vydávají do odlehlých částí jejich vlasti. Uprostřed lesů však na ně nečeká žádná sláva, nýbrž zoufalý boj o holý život. V jednom z opuštěných domů totiž probudí hrůzu, která se snaží dostat zpět mezi živé rovnou z horoucího PEKLA!



Režie: Petr Jákl
Rok výroby: 2015
Délka: 86 min
Země: Česká republika / Ukrajina

Hrají:
Alina Golovlyova…(Katarina)
Jennifer Armour…(Jenny)
Jeremy Isabella…(Ethan)
Paul S. Tracey…(Ryan)
Inna Belikova…(Inna)
…a další

Opravdu s velkými obavami jsem šel do tohoto filmu. Petr Jákl ml. docela dlouho dokázal skrývat před veřejností svou myšlenku něco podobného natočit (což mu samozřejmě připočítávám k dobru), ale ve chvíli kdy film přišel do kin, jsem na něj slyšel dost rozporuplné reakce a většina ohlasů byla hodně negativních. Nejsem příznivcem Found Footage  a už vůbec se mi nelíbí Záhada Blair Witch, kterou v přirovnání mnoho mých známých vzpomínalo. Nepatřím však mezi ty, kteří film odsoudí jen z doslechu a tak jsem nakonec přece jenom našel odvahu si jej pustit. A jestli lituju? Tak napůl, protože se tu dá najít několik kladných prvků, ale zároveň i těch, které mi kazili požitek z filmu.



Na to, že jde o „český“ horor mi vůbec nevadilo, že herecké obsazení tvořili samí cizinci, spíš naopak. Neokoukané tváře beru jako výborný nápad, však taky castingy probíhali v několika zemích a výsledný výběr nebyl vůbec zlý. Popravdě jsem rád, že zprávařka Ema Smetana roli nedostala. Alina Golovlyova byla dobrá volba. Rovněž se mi líbilo ponuré prostředí ukrajinských lesů, ale tím to asi končí. Bohužel ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že se pointa točí okolo Andreje Čikatila, mé očekávání mohutně vzrostlo (zvláště když jsem o něm napsal celkem dlouhý článek), ale tvůrci se kromě několika fotografií a autentického videa zmohli jen na okolí Yablochnoye a dále se rozhodli jít svou „vlastní“ duchařskou cestou.
Milovníci podobné kombinace semnou nebudou souhlasit, ale v tu chvíli jsem měl chuť se na to ani nedodívat. Zhasínání světel, zmatené pobíhaní před kamerou, šustění a tu a tam děsivý výkřik – to už dneska asi málokoho vyděsí. Zvláště když se podobné kýče používají snad ve všech Found Footage, které jsem v poslední době viděl a některé z nich ono zmatené házení kamerou a hru se světly zvládly mnohem lépe. Navíc to chtělo mnohem více přitvrdit, protože kromě závěru, jsem se místy i dost nudil. Onen umělý kouř a „kočku“ si Jákl mohl skutečně odpustit. O rádoby lekacích scénách se nebudu bavit už vůbec. Je vážně velká škoda, že se to místy dost zvrtlo v dosti nevkusnou podívanou. 
V žádném případě však nechci nikoho od Ghoula odrazovat. Na české poměry se Jáklovi podařilo natočit jakžtakž koukatelný film, který několik slibných okamžiků skutečně nabízí. Jen mě trochu mrzí, že nebyla ještě více využita postava vědmy. Ta totiž jako jediná, byla svou charakteristikou skutečně zajímavá. Zbytek postav byl obyčejný šedý průměr. 


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat