0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 2. 2013

Possession (2009)


Dva zcela rozdílní bratři, Sarah Michelle Gellar, velká láska a následná tragédie…

Spokojené manželství Jess a Ryana je plné vzájemné harmonie a lásky, jediné co jim překáží v jejich domě je Ryanův bratr Roman. Jeho agresivní chování a pochmurná minulost vyvolávají u Jess strach a byla by strašně ráda, kdyby jí jednou provždy zmizel ze života. Osud tomu chtěl, že dojde k tragické autonehodě, při níž oba bratři upadnou do kómatu. Po nějaké době se Roman probudí, ale něco s ním není v pořádku. Začne osobě tvrdit, že je Ryan, dokonce má stejné vyjadřování, vzpomínky, pohyby i zvyky jako on, ale je to vůbec možné? Že by do něj vstoupila duše jeho bratra, aby mohl být zase se svou milovanou, přestože je jeho tělo připojeno na nemocniční přístroje? Nebo si s ní jen Roman hraje, snažíc se Jess přesvědčit aby jej milovala? 



Český název: Nebezpečná posedlost
Režie: Simon Sandquist
Rok výroby: 2009
Délka: 85. min
Země: USA

Hrají:
Sarah Michelle Gellar ……………………(Jess)
Lee Pace ………………………………….(Roman)
Michael Landes …………………………...(Ryan)
Tuva Novotny ……………………………...(Casey)
William B. Davis ……………………………(Dr. Creane)
…a další



Originální jihokorejský film  Addicted jsem neviděl, takže nemůžu posoudit, jakou s ním má tento americký remake podobnost, nicméně to nic nemění na tom, že spíše než o horor (nebo v tomto případě psychologický thriller) jde hlavně o romantickou/drama zápletku, kterou opravdu ve filmech moc nevyhledávám a i proto jsem k němu zaujal defenzivní postoj (nechci psát odpor). Jenomže já měl po celou dobu pocit, že tady jde hlavně o to, za jak dlouho se podaří Lee Pacemu dostat Sarah Michelle Gellar do postele a pokud scénář staví více méně jenom na tom, tak to jde mimo mne. Teprve ke konci si tvůrci zřejmě uvědomili, že mají trochu přitvrdit, jenomže ti patlalové nedokáží ani natočit pořádnou finální bitku.
I to je důvod proč nechápu tu americkou snahu neustále natáčet remaky k asijských kouskům, když je ve většině případů leda tak zprzní, tedy scénář samozřejmě. Ono je totiž těžké okopírovat „duši“ příběhu a jeho kouzlo. Tvůrci se tak většinou snaží přilákat diváky na známé tváře, sem tam na erotické scény (kterou tu mimochodem neuvidíme – další mínusový bod) a „v jejich očích lepší triky“. Bohužel když už zařadí svůj výplod do hororového žánru, tak by taky mohli přitlačit lehce na pilu. Je mi jasné, že holky z toho budou zřejmě zblblé, protože příběhy plné romantiky a velké lásky jsou jimi často vyhledávány, že fandové „seriálové Buffy“ budou mimo i při pohledu na její noční košilku, ale to je asi tak vše, co nám tento film mohl nabídnout. 
Jediným štěstím bylo, že stopáž byla přiměřeně krátká. Je sice pěkné, že nás celým filmem doprovází velká láska, která ovšem díky ženské naivitě a především nadrženosti vezme brzy za své. O logice tady zbytečně nebudu polemizovat, ale v tomto případě si vzala asi volno. Ono to však zřejmě v podobných námětech není ani jinak možné, protože jinak by se na to nikdo nedíval. Někoho to možná potěšilo, ale mě zůstali oči pro pláč. Potenciál přitom tento film měl mnohem větší, než z něj nakonec tvůrci vytřískali. Bohužel totiž ani sami herci nepředvedli bůhvíjak oslnivé výkony, takže sám za sebe nemůžu dát ani průměr. 


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat