0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 8. 2023

Vikaren (2007)

Nová učitelka na dánském venkově vzbudí pozdvižení nejen u dětí, ale i jejich rodičů…

V malém dánském městečku nastupuje do tamní školy na záskok nová učitelka Ulla, která dostane na starosti žáky 6. třídy. Že s ní není něco v pořádku, si děti uvědomí hned po jejím příchodu. Tajemná žena má nejen podivné chování a způsoby, ale jakoby jim četla i jejich myšlenky dřív než je vysloví a zdá se, že skrývá nějaké tajemství. Carl, jeho spolužáci a spolužačky se rozhodnou celé věci přijít na kloub, což samozřejmě Ulla nenechá jen tak bez povšimnutí…



České názvy: Učitelka, Záskok

Režie: Ole Bornedal

Rok výroby: 2007

Délka: 93 min

Země: Dánsko

Alternativní název: The Subsitute

 

Hrají:

Paprika Steen...(Ulla Harms)

Jonas Wandschneider...(Carl)

Emma Juel Justesen...(Rikke)

Mollie Maria Gilmartin...(Lotte)

Josephine Gents...(Camilla)

Ulrich Thomsen...(Jesper Osböll)

Sonja Richter...(Maria)

...a další


Z mého pohledu co se týká skandinávské tvorby, Dánové vždycky tahali za nejkratší konec, ale i v jejich tvorbě se dá naleznout několik povedených hororových či mysteriózních filmů. Tento kousek ve mně zanechal dosti rozporuplné pocity. V žádném případě se nejedná o čistokrevný horor, ale spíše jakousi mysteriózní fantasy komedii s hororovými prvky, určenou hlavně pro mladší publikum. A podle toho je potřeba k tomu i přistupovat.

 

Nervy drásajících momentů tu moc není – spíš skoro žádné, ale začátek se docela povedl, potom to však na delší dobu zabředlo spíše do jakýchsi psychologických hrátek, ve kterých si tajemná učitelka pohrává nejen se samotnými dětmi, ale i jejich rodiči. Na ten její smích a drsné hlášky jen tak nezapomenu, stejně jako na scénu se slepicí. Paprika Steen se své role zhostila vcelku obstojně a určitě patřila k tomu nejlepšímu, co nám tento film nabídl. Podala slušný výkon, ale i dětští herci si nevedli zas až tak špatně.

 

Byla jen škoda, že se tu více nepřitvrdilo. Objeví se tu několik scén, při kterých se z toho dalo vyždímat daleko více, ale většina z nich sklouzla spíše do komediálního pojetí a ke konci z toho udělali jakousi fantasmagorii, která mě už zas tolik nebavila. Jako rodinný film a netradiční podívaná to asi obstálo, ale žádný zázrak nečekejte. Nemůžu však říci, že by šlo o vyloženě špatnou podívanou.

 

Přece jenom to však vidím na průměrný kousek, který si už asi znovu nikdy nepustím. Papriku si však připisuji na seznam hereček, po jejichž tvorbě se zřejmě ještě někdy v budoucnu podívám. 


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat