0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 5. 2016

Darkness (2002)

 V temnotě se skrývá čisté zlo. Které se rozhodne vypustit do světa, tehdy ještě nepříliš známý Jaume Balagueró.  

Čtyřčlenná rodinka se stěhuje z Ameriky do otcova rodného Španělska. Na rozdíl od svých rodičů však obě děti jejich nadšení z nového domova rozhodně nesdílí. Regina chtěla zůstat ve Státech a dostudovat tam školu a Paula děsí ponurost domu. Aby toho nebylo málo, postihne jejich otce záchvat a od té chvíle se rapidně zhorší jeho zdravotní i psychický stav. To že není s jejich domem všechno v pořádku si Regina uvědomí až ve chvíli, kdy začnou otce stále častěji popadat záchvaty zuřivosti a její bratr začne kreslit podivné obrázky dětí, které se mají údajně skrývat v temnotě. Matka však její teorii nevěří a tak se mladá dívka rozhodne společně se svým kamarádem pátrat po minulosti jejich domu sama. Odkryje tak děsivé tajemství staré čtyřicet let, díky kterému si uvědomí, že celá její rodina je ve smrtelném nebezpečí. Co se tedy doopravdy skrývá v temnotě?



Český název: Temnota
Režie: Jaume Balagueró
Rok výroby: 2002
Délka: 102 min
Země: USA / Španělsko

Hrají:
Anna Paquin...(Regina)
Stephan Enquist...(Paul)
Iain Glen...(Mark)
Lena Olin...(Maria)
Giancarlo Giannini...(Albert Rua)
...a další


 Jaume Balagueró patří mezi moje neoblíbenější režiséry a tak už bylo konečně na čase, abych si doplnil sbírku i zbytek jeho filmů, které jsem doteď z nepochopitelných důvodů přehlížel. No vlastně jsem neviděl jen dva. Darkness tak byla jasná volba pro dnešní podvečer a určitě nelituji, že jsem jej viděl. Je však potřeba říci, že tady jde jasně vidět, že se režisér teprve „zaučoval“. Film to není špatný, ale viděl jsem už od něj mnohem lepší kousky. Mnozí mu vyčítají jistou formu „neoriginality“ a já s nimi musím souhlasit. Nicméně to však určitě neznamená, že by se divák u sledování temnoty nudil.

Španělé prostě umí točit atmosférické kousky a tak i zde se dočkáme několika ponurých scén / momentů, které určitě stojí za zvýšenou pozornost. Především pak prostředí samotného domu, jakmile se ponoří do tmy. Zde si i s menším rozpočtem (no i když 10 600 000 dolarů není zas až tak málo, někteří měli k dispozici ještě méně) se jim podařilo navodit zajímavou atmosféru a ani triky nebyli vyloženě špatné. Přestože jich tu zas moc k vidění nebylo (nejvíc asi až v samotném závěru). Bohužel největším kamenem úrazu byla jistá naivita scénáře a místy až moc okaté nelogické chování některých postav. Což je filmu vytýkáno nejvíce.

No a potom samozřejmě předvídatelnost děje. Jak už jsem řekl, přílišnou originalitou se tu zrovna moc nehýří. Na druhou stranu je však zase potřeba ocenit fakt, že absence zvýšeného množství krve tu zase nebyla naškodu. Některým slabším jedincům prostě ke kousání nehtů postačí obyčejný strach ze tmy. Což bylo samozřejmě dobře, protože ruku na srdce, jen málo kdo se jí v dětství nebál. Jen byla velká škoda, že nám nebyl alespoň pomocí flashbacku ukázán onen rituál obětování. V neposlední řadě bych chtěl pochválit především výkon herečky Anny Paquin, která byla jasnou tahounkou celého filmu.

Temnota tak v konečném zúčtování uvízla v průměrných vodách. Režisér nám nenabídl nic extra, kvůli čemu bych si film musel zařadit mezi svůj TOP, ale zas nešlo o nic tak hrozného, proč už bych si to neměl nikdy pustit znova.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat