0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 7. 2015

Turkey Shoot (1982)


Nechat se lovit jako divá zvěř je jediný způsob, jak se dostat na svobodu z nápravného tábora a rukou sadistických dozorců.

V totalitní blízké budoucnosti se vláda rozhodne zbudovat nápravné tábory, kde jsou nejrůznější „devianti“ posíláni na převýchovu a nápravu jejich politického (protivládního) smýšlení. Díky tomu se do jednoho z takových zařízení nedobrovolně dostává i naše ústřední trojice Paul, Chris a Rita. Aniž by se navzájem znali, rozhodnou se bojovat společně s několika dalšími spoluvězni proti nelidskému chování svých věznitelů. Jenomže veškerá snaha je marná, útěk nemožný a jediný způsob jak se dostat ven je přistoupit na účast v lovu na lidi „Turkey Shoot“, který pořádá ředitel tábora Thatcher a sadistický velitel dozorců Ritter jako zpestření pro své VIP hosty. 



Český název: Krvavý tábor
Režie: Brian Trenchard-Smith
Rok výroby: 1982
Délka: 93 min
Země: Austrálie
Alternativní názvy: Blood Camp Thatcher, Escape 2000

Hrají:
Steve Railsback…(Paul Anders)
Olivia Hussey…(Chris Walters)
Lynda Stoner…(Rita Daniels)
Michael Craig…(Charles Thatcher)
Roger Ward…(Ritter)
…a další



Více méně jsem na tento film před jeho spuštěním slyšel jen slova chvály a přestože jsem dopředu věděl ohledně děje jen pár indicií, očekával jsem solidní australský (akční) exploitation film. Jelikož jsem velkým fandou i starých Nazi exploitation, myslel jsem, že se to bude odehrávat v podobném duchu. Leč v této fázi jsem se dočkal mírného zklamání, což vás ostatní ovšem moc mrzet nemusí. Brian Trenchard-Smith má na svém kontě několik velice zajímavých filmů (za zmínku stojí například The Man from Hong Kong (1975), Night of the Demons 2: Angela's Revenge (1994), nebo válečné drama Sahara (1995). Bohužel v pozdější době jsem měl tu možnost narazit i na několik jeho novodobějších kousků a ty už dost hraničili s odpadem (viz Atomic Dog (1998), Tyrannosaurus Azteca (2007) a mnoho dalších). Turkey Shoot zůstal někde na půli cesty a přestože nám nabídne několik slibných scén i gore efektů, jeho celkové pojetí se mi moc nelíbilo.

V počátcích se zde sice dočkáme, krutého zacházení ze strany dozorců, kteří několik lidí umučí opravdu zajímavými způsoby a milovník filmového násilí si tak samozřejmě přijde na své, dokonce nebude chybět ani nahota (jejíž absence v přítomnosti Olivie Hussey či Lyndy Stoner by byl velký hřích), ovšem ve chvíli kdy do toho tvůrci přimíchali i řádnou dávku komických prvků, začala atmosféra ztrácet na atraktivitě. Některé situace byly až moc přehnané a budované napětí se začalo pomalu vytrácet. Režisér se nám to snažil vynahradit několika povedenými gore efekty (protože lidí zde bude umírat opravdu hodně), ale konec filmu se zcela vymkl kontrole a na můj vkus to začalo hodně smrdět trapností. Což byla velká škoda.

Protože počáteční mrazivost, soucit s lidským utrpením a sršící tvůrčí šílenost dokázali i s menším rozpočtem vytvořit zajímavou podívanou, která se pro mnohé stala nezapomenutelnou (záměrně nechci říkat kultovní, přestože jí tak někteří nazývají), bohužel hodinu a půl trvající stopáž nedokázala udržet potřebné tempo až do finishe. Finální přestřelka v táboře zaváněla ochotnickým vystoupením a dost pošramotila můj předchozí dojem z předešlých minut. I proto jsem se rozhodl tento film ohodnotit čistým průměrem, který se možná někomu bude zdát málo (některým možná až moc), ale zklamání bylo při náběhu závěrečných titulek opravdu velké. I tak však nelituju peněz, které jsem v Levných Knihách za tento film dal.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat